23 Eylül 2022 Cuma

En iyi öğrenme nasıl gerçekleşir sorusunu hepimiz merak ederiz. Öğrenmede her kişi özeldir, biriciktir. Bu yüzden öğrenme nedir nasıl gerçekleşir sorusu aslında bireysel bir sorudur. Öğrenme yöntemleri farklılık gösterir. Öğrenme tamamen kişiye özeldir. Bilimsel anlamda öğrenme yöntemleri vardır. Bu yöntemlerin size ne kadar uygun olduğunu yaşayarak öğrenirsiniz.Örneğin YKS yada LGS sınavına hazırlanırken, Sessiz ortamda ders çalışmak size göre en uygunuysa ortamın sesini kontrol edin. Görsel çalışma yöntemi faydalıysa bu yöntemi tercih edin. Tekrar etmek ya da altını çizmek sizin için faydalıysa bunu bırakmayın. Nasıl öğrendiğinizi siz daha iyi bilirsiniz. Çünkü kendinizin uzmanı sizsiniz.

YKS sürecinde Etkili öğrenme yöntemleri kişiden kişiye ve yaş grubuna göre değişmektedir. Yapılan çalışmalar öğrenmede zekanın etkisinin olduğu kadar öğrenmede kullanılan yöntemin de büyük oranda etkili olduğunu kanıtlamıştır. Kimisi yazarak daha iyi öğrenirken, kimisi görerek, kimisi deneyimleyerek, kimileri de işiterek daha iyi öğrenir. Öğrenme yöntemlerini 3 ana başlıkta toparlayacak olursak:

 

Görsel Öğrenme
İşitsel Öğrenme
Kinestetik Öğrenme
Görsel Öğrenme Yöntemi
Bu yöntemle öğrenen kişiler daha çok şekiller, görsel materyaller, hafızada kalıcı fotoğraflar ve karikatürlerle daha kolay öğrenir. Listeleme yöntemi ve diyagramlarla daha kolay çalışabilir ve öğrenmede daha çok başarılı olabilirler.

İşitsel Öğrenme Yöntemi
Bu yöntemle öğrenen kişilerde işitsel hafıza kuvvetlidir. Dinlediklerini çok kolay öğrenebilirler. Öğrenilmesi gerekenleri ses kaydına alıp istedikleri zaman dinleyerek öğrenmelerini gerçekleştirebilirler. Özellikle de uyumadan önce yapılan dinlemelerle kalıcı öğrenmelerini arttırabilirler.

Kinestetik Öğrenme Yöntemi
Bedensel hareketlerle ve canlandırma yoluyla çok daha kolay öğrenirler. Bir şeyler yaparak, deneyimleyerek daha kolay öğrenirler. Özellikle dans ve tiyatro gibi etkinliklerde başarılı oldukları söylenebilir.

Bu 3 tip öğrenme yöntemi her insanda farklı oranlarda bulunur. Bazı insanlar görsel-işitsel ağırlıklı, bazı insanlar işitsel-kinestetik ağırlıklı, bazı insanlarsa görsel- kinestetik ağırlıklı öğrenir. Ancak kinestetik öğrenme ağırlığı çok daha fazla olup diğer öğrenme yöntemlerinde az öğrenebilen insanlar için sınıf ortamında öğrenme oldukça zorlaşabilir.

Yapılan araştırmalara göre insanlar;

Okuduklarının %10’unu
Duyduğu şeylerin %20’sini
Gördüğü bilgilerin %30’unu
Hem görüp hem duyduklarının %50’sini
Gördüğü işittiği ve söylediği bilgilerin %80’ini
Gördüğü, işittiği, söylediği ve dokunduğu (deneyimlediği) bilgilerin %90’ını hatırlar. Bu bilgiye göre öğrenme yöntemleri bir arada kullanıldığında çok daha fazla işe yaradığı görülüyor.

 

Kalıcı Öğrenme Nasıl Gerçekleşir?

Kişi öğrenmeye hazır olmalıdır.
Motivasyon öğrenmeyi arttırır.
Dışsal pekiştireç değil (ailenin hediye alması, para ödülü vs.) içsel pekiştireç öğrenmeyi arttırır (bilgi edinmeyi seviyorum, bu bilgi işime yarar öğrenmeliyim vs denilmesi)
Dikkatli kişiler daha kolay öğrenir.
Tekrar etme öğrenmeyi daha kalıcı hale getirir.
 

Öğrenme şeklinizi belirlemeniz gerekir. Yazarak mı öğreniyorsunuz, hikayeleştirerek mi, yoksa tekrar tekrar okuyarak mı? Öğrenme şekliniz bu açıdan çok daha önemlidir. 
 
Öğrenme Ne Zamana Kadar Devam Eder?
Öğrenme gelişimsel ve devamlı bir süreçtir. Kişi yaşamaya devam ettiği sürece öğrenme de gerçekleşir. Çevreyle etkileşim, sosyal iletişim devam ettiği sürece kişinin öğrendiği bilgiler de artar. Bu konuda zihin geniş bir kapasiteye sahiptir. Öğrenmenin gerçekleşmesi için kalıcı hale gelmesi şarttır. Eğer ki davranış kalıcı hale gelmiyorsa, tekrarlanmıyorsa bu durumda öğrenme gerçekleştirilmiştir diyemeyiz. Öğrenmek demek doğruyu bilmek demek değil. Bu yüzden öğrenme ile doğru bilgiye ulaşma farklı tanımlanır.

YKS ve LGS sürecinde tüm öğrencilerimize başarılar dilerim…

BİLKURS VİP MAVİŞEHİR REHBER ÖĞRETMENİ:SÜMEYRA YÜNSAL