23 Eylül 2022 Cuma

 YKS ve LGS sınavları için matematik nasıl çalışılır? Nasıl öğrenilir?

Günümüz YKS ve LGS sınav sisteminde matematik dersinde başarılı olmak isteyen öğrenci için öğrenilmesi kaçınılmaz ders haline gelmiştir. Öncelikle matematik zorundaysak bu dersi sevsek de sevmesek de ihtiyacımız olduğunu kabul ederek başlamalıyız. Ayrıca bu zorunluluk dışında matematik bilgimizin artması dünyaya bakış açımızı değiştirecek hayatımızın her alanında olumlu etkisini gösterecektir. Sonraki adımda kararlı bir şekilde başaracağınıza inanmalısınız. Tabi ki kolay olmayacaktır. Matematik branşında iyi duruma gelenler bunun aylar ve yıllar süren bir çalışma sonucunda elde etmişlerdir. Matematik eğitimde sabır gerektiğini unutmayınız ve uzun soluklu bir çalışmanın sizi beklediğini kabul edin. İlk adım olarak her gün düzenli olarak bu derse zaman ayırmalısınız. İlerleyen günlerde ayırdığınız zamanı kademeli olarak artırmalısınız.

  Matematik ogrenmenin ihtiyacını anladınız, öğrenme konusunda kararlısınız sonrasında gerekli çalışmaları gün gün sabırla yaptığınızda başaracağınıza inanmalısınız ve ne olursa olsun bu kararlılığını devam ettireceksiniz.

Kararımızı verdik kolları sıvadık peki matematiği nasıl öğreneceğiz, bakış açımız yöntemimiz nasıl olmalı.

Her öğrenci öğrenme stili farklıdır. Kimi öğrenci bir öğretmenden dinleyerek, kimi öğrenci okuyarak, kimisi de yazarak daha iyi öğrenir. Dinleme, okuma ve yazmadan biri veya birden fazlasını kullanırsak tam bir öğrenme sağlanır. Hangisi veya hangilerinin size daha uygun olduğunu belirleyin. Bireysel mi öğreniyoruz, öğretmen eşliğinde mi öğreniyoruz belki de bir arkadaş grubuyla yardımlaşarak öğreniyoruz. 

Dinleyerek öğreniyorsanız notlar alın ama mutlaka yazın önemli noktaları belirgin olarak işaretleyin, ilerleyen zamanda düzenli olarak tuttuğunuz notları tekrar için hatırlamak için pekiştirici olacaktır. Sadece dinlemek yeterli olmayacaktır. Ayrıca kalıcıda olmayacaktır.

 Bireysel olarak çalışıyorsanız okumanız tekrar tekrar okumanız önemli noktaların altını çizmeniz okuduğunuz kaynağa uygun boşluklarına notlar almanız faydalı olacaktır. Bireysel çalışmada anlaşılmayan noktaları mutlaka bir öğretmene, bir arkadaşımıza sormalıyız. Bildiklerimizi karşılıklı olarak paylaşmalıyız. Bireysel çalışmadan anlaşılanların bir başkasına anlatılması bilgimizin kalıcı hale gelmesini sağlar.

Bir matematik konusunu iyi öğrenmişseniz iyi de anlatırsınız. Bir arkadaşınızı yanınıza alın ve çalıştığınız konuyu ona anlatın. Anlatırken konunun anlaşılmayan kısımlarında ortaya çıkacak ve eksiklerinizi kapama şansınız olacaktır.

Öğrenme sistemimizi kurarken dinleyerek, okuyarak, yazarak, birine anlatarak şeklinde özetlenebilecek yöntemlerden birini seçtiğimize göre sıradaki aşama çalıştığımız herhangi bir konunun nasıl çalışılacağını belirlemeliyiz. Günde ne kadar zaman ayıracağız, nerden başlayacağız, hangi kaynakları kullanacağız.

Başlangıç olarak konunun tanımlarını, özelliklerini mutlaka yazarak öğrenin. Sonraki aşamada örnek soru çözümleri yaparak özellikleri pekiştirmelisiniz. Sonrasında kolaydan zora doğru bol miktarda soru çözerek 

Konuyu iyice özümsemelisiniz. Son noktada ben bu konuyu tamamen anladım diyecek kıvama gelmelisiniz. Nu uzun bir süreç anlamadığınız yerler olacaktır çevrenize sorun çözemediğiniz sorular olacaktır. Konuya tekrar çalışın atladığınız eksik kalan noktaları tamamlayın.